HUNDLIV & ANNAT VÄSEN

HUNDLIV & ANNAT VÄSEN

Till Raffas Fan-klubb ...

mest hundarPosted by Inger Boström 2013-08-27 14:15:26
En hund man blir glad av ...
Douglas till vänster och Raffa till höger - den här bilden är egentligen *fusk* - Raffa har lånat Douglas första-pris-rosett (hon fick ingen egen)!

Varav hjärtat är fullt …

Igår debuterade Raffa på B-prov med bravur – ”En hund man blir glad av”, sa domaren inledningsvis när vi var klara med provet – och det är bara att hålla med!

Raffa är en otroligt positiv och entusiastisk liten tjej, som tar sig an alla uppgifter med samma passion.

Platsen för jaktprovet var Ektorp i Stjärnhovstrakten – Sörmland är otroligt vackert – jag gjorde en ofrivillig sightseeing då jag körde fel, men eftersom vi skulle starta näst sist hade vi ändå gott om tid.

Provupplägget: Vi började med vattenarbetet – ett skott och kast med dolt nedslag i strandkanten, vi stod cirka 30 meter upp på land. Den spikade Raffa. Därefter var det två enkelmarkeringar från båten, då fick vi stå något närmare stranden – det blåste lite så fåglarna drev åt höger i vattnet med näckrosor. Inga stora problem för Raffa att finna den. Nummer två kastades åt höger och längre ut. Raffa gav sig entusiastiskt ut i rätt område, det var bara det att då hade anden hunnit driva iväg ännu mer åt höger och efter en stunds fruktlöst letande försökte jag hjälpa henne med ut-tecken – undrar om hon såg mig – det var en gles vassridå emellan. Raffa kan egentligen inte dirigering på vatten, men hon lyssnade på mig och gav sig inte – och till slut fick hon syn på anden och la in turbofarten! Åh, så skönt att hon fann den …

Nu var det en enkelmarkering på land – skott och kastad kråka parallellt med sjön i skugga på en frodig vall. Även den spikades och därefter hade vi söket. Fältarbetet var till synes ”lättsprunget” – det lutade uppför och låg i medvind och full sol (cirka 23 grader varmt i skuggan). Sex vilt skulle hämtas in. Det var med viss bävan jag skickade ut Raffa – jag hade sett flera hundar mattas ordentligt efter 3-4 vilt. Men jag hade verkligen inte behövt oroa mig! Med stor entusiasm tog hon sig an uppgiften och i hög fart hämtade hon in vilt efter vilt, följde fint upp vittring – det var en fröjd att se henne. Efter fem vilt och nytt skick tänkte hon komma tillbaka till mig – men jag lyckades med ett ut-kommando få henne att vända tillbaka in i söket och snabbt finna sista fågeln! Himmel, vilken duktig lite vovve du är, älskade Raffa!

Ett utslagsgivande nybörjarprov med kluriga vattenapporter och ett sugande sök, landmarkeringen var inte heller helt enkel! Det delades ut tre ettor och Raffa var den som ”var bäst” …

Nu är det inte nog med den här framgången – veckan innan vann Raffa unghundsklassens Working Test på Labradormästerskapet, imponerande!

Sen får vi se vad hösten i övrigt bjuder på – andjakterna står för dörren och det är klart att Raffa ska få prova på – men det är förstås Douglas som är den rutinerade och vane viltfinnaren som har ”huvudansvaret”, även Vincent kommer att få vara med några såtar – han är närmast oersättlig när det gäller eftersök.

Här är Raffas provprotokoll - jag är så stolt och glad!

/ Inger  • Comments(4)//hundliv.tidernaskennel.se/#post76