HUNDLIV & ANNAT VÄSEN

HUNDLIV & ANNAT VÄSEN

Ett jaktprov

mest hundarPosted by Inger Boström 2012-05-10 16:11:32

Äntligen 1:a pris!

Douglas – Searover Day Seven – startade på jaktprov i Södertälje i tisdags, den 8 maj 2012. Perfekt väder, sol, ganska svalt och till en början, svag vind. Vi startade som nummer 5 av 16 hundar. Vårt katalognummer var 17 och därmed var vi 1:a reserv och det var inte alls säkert att vi skulle komma med, men det gjorde vi!

”Sammanfattande kritik: En hund med mycket fin balans i sina egenskaper. Hela arbetet präglas av koncentration och målmedvetenhet. Vilthanteringen är korrekt. Förs på ett klokt sätt.”

Här är hela jaktprovsprotokollet:

Provuppläggningen var rak och enkel – vi började med transport efter skytten fram till första markeringsuppgiften på land; en kråka kastades i lite högt gräs intill ett dike – inga problem, Douglas plockar snabbt upp den och full galopp tillbaka, lämnar av lugnt i handen. Vi fortsatte en transport efter skytten till markering nummer två – den här kråkan hamnade i glest skogsbestånd, lite medvind gjorde att hundarna sprang förbi fågeln någon meter innan de fick vittringen. Inte heller här några problem, snygg och prydlig apport. Skytten går en bit i motsatt håll och vi vänder upp efter honom och ett skott för fältsöket avlossades. Här låg det sex vilt – två kråkor, en duva, en kanin, en trut samt en and. Söket låg i anslutning till vattnet och de båda sjöfåglarna låg alldeles i vattenkanten. Det drog snett utifrån sjön. Douglas favoritvilt är inte kråka och trut. Så jag funderade lite hur jag skulle skicka in honom i söket. Det låg nämligen en kråka närmast i fältet och jag tänkte få honom att gå förbi den och komma igång innan han behövde konfronteras med den. Det var bara det att han ändå fick den i näsan – åh, vad skönt att se att han helt tveklöst apporterade den och sedan var det bara en skön känsla och härligt att se honom hämta in den ena efter den andra, han följde fint upp vittring och blev effektiv och koncentrerad i sitt arbete. De avslutande två enkelmarkeringarna på vattnet erbjöd inte heller några problem! Som sagt – ett rakt och enkelt prov – duktig Douglas!

Domare var Anita Norrblom, domarelev Bitte Sjöblom, kommissarie Inga Fredriksson – övriga funktionärer var en hel del av de goda träningskamraterna, så det hela kändes väldigt avspänt – nästan som på träning.

Nu kan vi åter koncentrera oss på att fortsätta utbildningen som apportör vid fågeljakterna och slippa allt vad kråkor, trut o d heter – skönt, eller hur Douglas?

// Inger

  • Comments(0)//hundliv.tidernaskennel.se/#post72