HUNDLIV & ANNAT VÄSEN

HUNDLIV & ANNAT VÄSEN

Hundträning & konstutställningar

hundar & måleriPosted by Inger Boström 2010-05-13 09:41:56

Den här målningen med foxterrier är målad i olja och den är med på utställningen på Ebelingmuseet. Jag målar inte bara labradorer!


Två pågående konstutställningar: den jurybedömda utställningen Konstsalong 2010 på Ebelingmuseet i Torshälla, där jag glädjande nog kom med. En spännande och intressant utställning med alla möjliga konstverk i olika tekniker, utställningen pågår t o m 13 juni. Den andra utställningen som jag är med på är i Strängnäs, Galleri Tassiriki där jag har med tre akvareller med hundmotiv, pågår t o m söndag 16 maj.

Under Kulturdagen den 8 maj var vi ett gäng konstnärer som skulle sitta vid kvarnen och måla - tyvärr var det nästan storm och sen började det regna och då packade vi ihop. Synd, hoppas på bättre väder för utomhusmåleri nästa års Kulturdag.


Nu är unghunds- & nybörjarkursen hos Lena slut, det har varit fyra kursgånger med många olika övningar. En så pass intensiv kurs innebär inte så mycket inlärning för hunden, utan är mer en genomgång av alla de moment våra hundar ska klara av i jaktprovs- och jaktsammanhang. Det har varit mycket lärorikt och vi har sett vad vi behöver träna mer på. Jag inser mer och mer att det inte fungerar att slarva med grundlydnaden: fotgående, stadga, inkallning o d *suck * (jag ska verkligen försöka tycka att det ÄR roligt att träna det …)

Douglas och jag har även varit med på ”måndagsträningen” hos Anki, där Searoverhundar deltagit. Väldigt bra träning där också, vi har varit på – för Douglas – nya marker varje gång, det ger stor erfarenhet – även nya träningskompisar. Allt nytt ställer högre krav på den unga hunden.

Douglas har gått igenom grunderna till alla förekommande moment i retrieverjaktsammanhang, det enda som vi inte tränat än är vatten, det får vänta tills vattentemperaturen är högre. (Jag vet inte om han är känslig, men häromdagen fick han tendens till vattensvans – svansen bara hängde och han var mycket dämpad – jag gav ½ aspirintablett några gånger, vilket tycktes hjälpa och dagen efter var han helt normal igen.)

Hos Anki i måndags tränade vi långa och korta markeringar i svår terräng – ett gammalt hygge, med fallna träd kors och tvärs, vattensjuk mark. Vi hade tre olika områden som hundarna arbetade i, det var totalt fyra hundar med – det är perfekt antal, tycker jag. Lugn och strukturerad träning. Vi gjorde även linjetag mot ett av markeringsområdena. Douglas är jätteduktig, det jag behöver träna på är att han behöver bli säkrare på avståndsbedömningen till markeringsapporten, särskilt när det blir så här svår terräng. Men han ligger kvar och söker fint i området och när han är i rätt område, finner han sin apport. En riktig arbetshund, är han. Om jag inte är uppmärksam, kan han knalla …

Häromdagen tränade vi tillsammans med Jill & Benny, Douglas bror – Kristina med Casey skulle varit med, men de hade deltagit i en kurs där en av hundarna hade kennelhosta, så Kristina ville inte riskera att smitta ner de andra hundarna – omtänksamt av henne. (Här slarvas det väldigt mycket, antagligen är det ofta ren okunskap – att man deltar med hundar som hostar och sen är det inte konstigt att det sprids.)

Jill och jag började med att planera vad vi ville göra: först och främst behöver våra gossar träna grundlydnad, stadga, lugn och ro – båda har lätt att varva upp och vi ville inte trissa upp förväntningarna – utan vårt främsta mål var just LUGN. Det blev en jättebra träning, de dummies vi kastade hämtade vi själva. Några lugna närsöksövningar med gömda bollar gjorde vi samt avlämning på kort avstånd i koppel. Nyckelordet var verkligen: lugn.

Eftersom både Benny och Douglas nu var i så fin och lugn sinnesstämning fick de varsin markeringsboll över staket, vilket båda uppskattade och avslutningsvis även en linjetagsövning på samma ställe, över staketet. De ser båda ut att älska själva hoppet – Benny har enorm räckvidd i sina språng!

Vi hade fantastiskt sommarväder, nästan i varmaste laget för hundträning – varken hundarna eller vi har hunnit vänja oss vid några högre temperaturer.

Till nästkommande vecka ska jag fundera ut några övningar som vi ska göra.

Dagarna fylls (som vanligt) av jobb, hundar & måleri …

/ Inger

  • Comments(0)//hundliv.tidernaskennel.se/#post59