HUNDLIV & ANNAT VÄSEN

HUNDLIV & ANNAT VÄSEN

Hundträning

mest hundarPosted by Inger Boström 2010-03-25 20:13:39

"Sitt, stanna kvar", akrylmålning

Kurs för Anita N (4) den 25 mars 2010

Deltagare: Clara & Bosse; Kristina & Casey; Amelie & Yoshi samt Inger & Douglas, Jill var tyvärr sjuk.

Vädret var grått: gråmulet, gråkallt, runt noll grader och snön var blöt och hal.

Idag gjorde vi följande:

  • Fotgående på linje med vändningar åt höger och vänster, vara noga med tydligheten inför start, vändningar och stannande.

· ”Vänd förväntan bakåt”: vi går på linje – stannar – lägger godis bakom hunden – Anita kastar dummy framåt som de får markera, därefter vänder vi oss om med ett ”varsågod” att ta godbiten.

· Närsök, introduktion. Anita visade hur hon börjar: hunden sitter och tittar på när man går och gömmer en boll i snön /vegetationen, gör några doftmarkeringar runt området. Hunden får ett ”varsågod” e d att leta rätt på bollen. Använd gärna samma område, lägg på lämplig signal när hunden börjar förstå vad övningen går ut på. Öka successivt avstånd, att hunden inte ser på när man gömmer föremålet o s v. Anita jämförde momentet med att ”sätta på dammsugaren”, alltså inga stora rörelser utan signalen ska betyda ”sätt igång att söka där du är”.

· ”Toklinje” d v s vi går på linje, stannar – Anita kastade dummy framåt, efter kort stunds markering, vänder vi helt om och går åt motsatt håll, stannar – Anita kastade dummy framför hundarna igen o s v sammanlagt fyra gånger åt vardera hållet. Vi avslutade med att sätta våra hundar, medan vi själva gick och plockade upp dummiesarna.

· ”Mini-apportering”. Anita visade steg-för-steg-träning med sin egen unga tik hur en lugn avlämning går till: backa så hunden kommer efter och lämnar av i händerna, ta emot med ett lugnt ”tack”, sätt hunden lugnt framför, stoppa lugnt undan dummien, ställ dig själv lugnt i fotposition bredvid hunden och vänd om för ev fortsatt arbete, ge hela tiden akt på hundens sinnesstämning. Allt ska ske sakta och lugnt (nästan i ultrarapid), ”torrträna” gärna - om inte utan hund, så utan dummy … gärna med koppel på för full kontroll.

· Skott med förväntan bakåt. Vi stod på linje, vi lägger ut en godbit cirka en meter bakom oss, Anita går iväg en bit och skjuter ett skott, efter en stund vänder vi lugnt om och ger ett ”varsågod” till godbiten. Vi gör om övningen en gång till och förlänger stunden innan ”varsågod” för att träna passiviteten.

Clara och Amelie fick beröm för sina träningsinsatser sedan förra gången, det märktes att de tränat fokuserat.

Nu är det bara en kursgång kvar, det här har varit en toppenbra kurs - talangfulla, duktiga hundar och ambitiösa mattar. Anita är kolossalt pedagogisk, lugn och metodisk. Det är så lätt att falla för att göra det som hundarna tycker är allra roligast, nämligen att apportera ... Här får vi lära oss hur vi bygger upp en balanserad förväntan som ska förhindra stress.

Jag har anmält Douglas till flera kurser under våren, vår utbildning har bara börjat - vi ser fram emot en kurs hos uppfödaren, Lena, samt en klicker-kurs hos Jill & Peter, med Tina som kursledare - mycket spännande.

Tar ledigt en dag i veckan och jobbar med måleriet, har några utställningar framöver.

/ Inger  • Comments(2)//hundliv.tidernaskennel.se/#post52