HUNDLIV & ANNAT VÄSEN

HUNDLIV & ANNAT VÄSEN

veckan som gick

hundar & måleriPosted by Inger Boström 2011-05-22 21:14:24

Vad ska vår nya pointer heta?

I tisdags tränade Douglas och jag hos Jens P & Sofia L, som har Douglas pappa Baggi och brodern Grim. Douglas fick ”återfall” och kunde ingenting ifråga om linjetag inte heller mindes han några markeringar. Jag blev riktigt deppig, det har ju gått så bra. Nåja, vi löste uppgifterna och ”lösgjorde” Douglas.

Onsdag: lämnade in tre målningar – ”Drama i tre akter” till jurybedömd utställning i Torshälla, Sommarsalong på Ebelingmuséet som pågår 18 juni – 4 september. Jag kom med förra året, men det vet man aldrig hur det går. Spännande i alla fall!

Torsdag: Målar hela eftermiddagen, har ”läxa” till på lördag då vi har sista kursgången med Kelvin Sommer.

Fredag: ledig från jobbet och tränar med ”Fredagsgänget”, Vincent fyller 6 år och ”bjuder” på kaka till fikat. En bieffekt av min ganska regelbundna träning med Douglas är att Vincent för det mesta får hänga med och träna också, vilket han älskar och han utvecklas faktiskt– även om jag inte riktigt räknar med att kunna stoppa och dirigera honom under jakt.

Lördag: Målarkursavslutning – vi börjar alltid med genomgång av veckans uppgift och våra bilder. Det är fantastiskt hur olika vi tolkar samma uppgift! Underbart!! Kelvin är den bästa läraren jag haft genom alla år, han är entusiastisk men absolut inte okritisk – han ser direkt var man haft problem i sin målning. Han ger förslag på olika förändringar, vilket nästan alltid känns helt rätt. Hans mantra är: ”helhet först – detaljer sen”, ”var mentalt närvarande i processen” etc. Vi alla på kursen vill fortsätta i höst, hoppas verkligen på det. (Blir så glad när Kelvin uppmuntrar mig, ”du är en duktig målare, fortsätt måla expressivt …”). Vi bad om en uppgift att tänka på under sommarlovet – Kelvin gav oss den: ta vara på den här årstiden, titta på växtligheten, landskapet, ljuset …

Söndag: En skön dag som jag börjar med en (säsongens första!) cykeltur med hundarna innan det blir för varmt. Vi stannar då och då för några minnesmarkeringar.

När vi kommit hem smyger jag iväg och gömmer ett stort antal dummies och bollar i vår ”ruta” – här ska vi senare träna linjetag och närsök.

Jag sår bondbönor på friland, vi vattnar och klipper gräs, ansar en del ganska vidlyftiga salix-buskar. På eftermiddagen får hundarna sina dirigerings- och närsöksuppgifter – det går galant och de är jätteduktiga, trots att det nu hunnit bli ganska varmt. De får bada efteråt för att kyla ned sig lite.

Skissar med vaxkritorna, rabatten vid köksdörren är frodig så här års: nu blommar alliumlökarna praktfullt och vallmon är sprickfärdig – ett par bilder blir det att inspireras av i höst.

Skisser från rabatten 22 maj 2011.


För närvarande grubblar vi på namn till nya lilla pointervalpen som kommer i juli: ett namn på bokstaven V. Det är inte lätt att hitta något som man tycker om … och vi har ju redan en ”Vincent”. Jag ”slängde” ut frågan på FB och det är härligt att se hur vännerna engagerar sig och kommer med en mängd förslag!


// Inger  • Comments(3)//hundliv.tidernaskennel.se/#post68

Vecka 20

hundar & måleriPosted by Inger Boström 2011-05-16 15:01:27

Jaktträningen med fredagsgänget blev inställd idag eftersom Anita N var sjuk.

Jag jobbade som vanligt på förmiddagen och sedan bad jag maken om hjälp med markeringar, vilket jag har svårt att träna själv. Han kastade en stor vit dummy cirka 50 meter från oss, jag ställde mig framför Douglas för att skymma honom, så han inte såg när Ulf plockade upp dummien och la dit en liten dummy, som han petade ner i gräset. Nu måste hunden vara mer noggrann i sitt arbete, vilket var just det jag ville träna. Både Douglas och Vincent fick två markeringar vardera, bra övning blev det.

Sedan tog jag mina markeringspinnar och gick till en ny vall där vi gjorde en fyrkant, hundarna fick gå fot medan jag satte ut pinnarna och la två dummies i varje ’hörn’. Vi tränade linjetag kors och tvärs – de börjar bli riktigt duktiga nu. På väg ner till den nya vallen släppte jag ner några bollar i ett sandtag som vi passerade. Det blev ytterligare en dirigeringsövning till sandtaget och ner i den – bra motion att klättra upp också!

När vi tränar här hemma har jag aldrig haft problem med att Douglas lyfter på benet under träningen, men när vi tränat tillsammans med andra har det problemet ökat successivt sista halvåret och för en knapp månad sedan bestämde jag, efter moget övervägande, att pröva kemisk kastrering – d v s ett implantat i nackskinnet som fungerar i cirka sex månader med nedtonad könsdrift. Jag är egentligen ingen vän av ”quick-fix”, men det kändes som en omöjlig uppgift att fortsätta att träna med andra och på främmande marker, när han blev så okoncentrerad och totalt tappade fokus. En av nackdelarna är dock att han inte får starta på prov under den här tiden, eftersom det räknas som doping. Men om det här fungerar bra, kommer jag att låta kastrera honom kirurgiskt senare. Hittills är det en väldig skillnad, han är mycket mer fokuserad på arbete, struntar i de andra hundarna och kissmarkerar inte alls under jobbet – precis det jag hoppats uppnå!

För övrigt målar jag en hel del, sista kursgången för Kelvin Sommer på lördag. Det har varit en mycket bra kurs och det ser ut som om vi kommer att fortsätta i höst, hoppas det. Denna veckas uppgift var att måla tre bilder på en flygel … det är bara att ta tag i det. Den här veckan är det inlämning till jurybedömd ”Sommarsalong” på Ebeling-muséet i Torshälla – förra året kom jag med. Jag planerar att lämna in mina tre röda målningar ”Drama i tre akter” – Kelvin tyckte att de var bra. Lämnar man inte in, kommer man absolut inte med …

...

Jag har fått datum för min utställning på Strängnäs Kulturhus Multeum: den 26 augusti t o m 24 september blir det, arbetsnamnet är ”Några landskap & en hund”.

/ Inger

  • Comments(0)//hundliv.tidernaskennel.se/#post67

Träning & måleri

hundar & måleriPosted by Inger Boström 2011-03-25 22:14:05

Douglas och jag tränade med Kristina & Casey igår. Patricia och Douglas’ syster Sia skulle också varit med, men Patricia blev sjuk. Sol, blåst och rätt kyligt, men hemma hos Kristina känns knappt blåsten i skogen. Vi la ut flera olika områden med dummies och bollar och tränade linjetag från olika håll. Jag är mycket nöjd med Douglas, han gör egentligen alltid så gott han kan – mer kan man verkligen inte begära. Mitt dilemma är, som alltid, att jag lätt slarvar med grundträningen och underlåter att befästa den innan jag skyndar vidare. Casey är otroligt duktig, kvick och snabbtänkt och fantastiskt genomarbetad.

Kristina bjöd på en delikat paj till lunch, under pausen drog en snöby förbi. Efter lunchen tränade vi markeringar som blev ganska knepiga i den glesa tallskogen där nedslagen var delvis skymda. Det blev ett flertal dubbelmarkeringar där vi flyttade oss hela tiden och turades om att kasta till varandras hundar. Douglas knallade faktiskt en gång, vilket jag nästan väntat efter alla jakter då han blivit lite ”ostadig” och tagit sig några friheter …

Sammantaget gav träningen värdefull kunskap om vår status i träningen.

Idag tränade vi här hemma, det blev mycket grundläggande tecken – Douglas och Vincent turades om med övningarna. Vi började med att lägga ut några områden med dummies och därefter värmde vi upp med fotgående, sido- & stopptecken innan minnesområdena hämtades in. Nu ska jag verkligen hålla i det här, med grundträningen.


Hann med att måla också, har ”läxa” inför morgondagens konst- & målarkurs för Kelvin. ”Bygga bild” är uppgiften – inga detaljer, tänk arkitektoniskt …

Några naturbilder blev det också under veckan!

// Inger

  • Comments(0)//hundliv.tidernaskennel.se/#post65

Provar olika belöningar

hundar & måleriPosted by Inger Boström 2011-03-11 19:02:35

Douglas tycker väldigt mycket om lekbelöning, här med "cigarr-fattning" ...
Idag har vi provat olika slags godis - laxpastej i tub och ugnspannkaka. Vincent tycker allt är lika gott, han är som ett sopnedkast. Douglas däremot är mer försiktig och vill nosa först innan han bestämmer sig för att smaka. Nåväl laxpastejen föll båda herrarna på läppen - för att inte tala om ugnspannkakan, det blev succé!
Vi var ute och tränade långa dubbelmarkeringar, som blev ganska svåra - bra träning blev det i alla fall.

Måleri:

Här är ett smakprov


Målar också några timmar, går en konst- och målarkurs för min favoritlärare Kelvin Sommer under 10 veckor. I lördags fick vi uppgiften att måla tre variationer på "abstraktion kring en naturbild med palettkniv". Palettkniven har jag lite svårt för med akryl. Men en massa variationer har jag i alla fall åstadkommit - ganska abstrakta också.

// Inger  • Comments(1)//hundliv.tidernaskennel.se/#post62

Hundträning & konstutställningar

hundar & måleriPosted by Inger Boström 2010-05-13 09:41:56

Den här målningen med foxterrier är målad i olja och den är med på utställningen på Ebelingmuseet. Jag målar inte bara labradorer!


Två pågående konstutställningar: den jurybedömda utställningen Konstsalong 2010 på Ebelingmuseet i Torshälla, där jag glädjande nog kom med. En spännande och intressant utställning med alla möjliga konstverk i olika tekniker, utställningen pågår t o m 13 juni. Den andra utställningen som jag är med på är i Strängnäs, Galleri Tassiriki där jag har med tre akvareller med hundmotiv, pågår t o m söndag 16 maj.

Under Kulturdagen den 8 maj var vi ett gäng konstnärer som skulle sitta vid kvarnen och måla - tyvärr var det nästan storm och sen började det regna och då packade vi ihop. Synd, hoppas på bättre väder för utomhusmåleri nästa års Kulturdag.


Nu är unghunds- & nybörjarkursen hos Lena slut, det har varit fyra kursgånger med många olika övningar. En så pass intensiv kurs innebär inte så mycket inlärning för hunden, utan är mer en genomgång av alla de moment våra hundar ska klara av i jaktprovs- och jaktsammanhang. Det har varit mycket lärorikt och vi har sett vad vi behöver träna mer på. Jag inser mer och mer att det inte fungerar att slarva med grundlydnaden: fotgående, stadga, inkallning o d *suck * (jag ska verkligen försöka tycka att det ÄR roligt att träna det …)

Douglas och jag har även varit med på ”måndagsträningen” hos Anki, där Searoverhundar deltagit. Väldigt bra träning där också, vi har varit på – för Douglas – nya marker varje gång, det ger stor erfarenhet – även nya träningskompisar. Allt nytt ställer högre krav på den unga hunden.

Douglas har gått igenom grunderna till alla förekommande moment i retrieverjaktsammanhang, det enda som vi inte tränat än är vatten, det får vänta tills vattentemperaturen är högre. (Jag vet inte om han är känslig, men häromdagen fick han tendens till vattensvans – svansen bara hängde och han var mycket dämpad – jag gav ½ aspirintablett några gånger, vilket tycktes hjälpa och dagen efter var han helt normal igen.)

Hos Anki i måndags tränade vi långa och korta markeringar i svår terräng – ett gammalt hygge, med fallna träd kors och tvärs, vattensjuk mark. Vi hade tre olika områden som hundarna arbetade i, det var totalt fyra hundar med – det är perfekt antal, tycker jag. Lugn och strukturerad träning. Vi gjorde även linjetag mot ett av markeringsområdena. Douglas är jätteduktig, det jag behöver träna på är att han behöver bli säkrare på avståndsbedömningen till markeringsapporten, särskilt när det blir så här svår terräng. Men han ligger kvar och söker fint i området och när han är i rätt område, finner han sin apport. En riktig arbetshund, är han. Om jag inte är uppmärksam, kan han knalla …

Häromdagen tränade vi tillsammans med Jill & Benny, Douglas bror – Kristina med Casey skulle varit med, men de hade deltagit i en kurs där en av hundarna hade kennelhosta, så Kristina ville inte riskera att smitta ner de andra hundarna – omtänksamt av henne. (Här slarvas det väldigt mycket, antagligen är det ofta ren okunskap – att man deltar med hundar som hostar och sen är det inte konstigt att det sprids.)

Jill och jag började med att planera vad vi ville göra: först och främst behöver våra gossar träna grundlydnad, stadga, lugn och ro – båda har lätt att varva upp och vi ville inte trissa upp förväntningarna – utan vårt främsta mål var just LUGN. Det blev en jättebra träning, de dummies vi kastade hämtade vi själva. Några lugna närsöksövningar med gömda bollar gjorde vi samt avlämning på kort avstånd i koppel. Nyckelordet var verkligen: lugn.

Eftersom både Benny och Douglas nu var i så fin och lugn sinnesstämning fick de varsin markeringsboll över staket, vilket båda uppskattade och avslutningsvis även en linjetagsövning på samma ställe, över staketet. De ser båda ut att älska själva hoppet – Benny har enorm räckvidd i sina språng!

Vi hade fantastiskt sommarväder, nästan i varmaste laget för hundträning – varken hundarna eller vi har hunnit vänja oss vid några högre temperaturer.

Till nästkommande vecka ska jag fundera ut några övningar som vi ska göra.

Dagarna fylls (som vanligt) av jobb, hundar & måleri …

/ Inger

  • Comments(0)//hundliv.tidernaskennel.se/#post59

Unghundsträning hos ...

hundar & måleriPosted by Inger Boström 2010-04-27 18:31:15
... hos uppfödare Lena, det är tredje kursgången. Idag skulle vi träna sök och delades upp i tre grupper, några tikar löper och de får vara för sig. Lena lade upp riktlinjerna för våra ungdomar - ett minnesmarkeringsområde, ett stort sökområde samt ett parti där det sköts iväg långa markeringar. Vi var fyra hundar i vår grupp och det blev alla slags övningar; passivitet, stadga o s v. Vi tänjde verkligen gränserna och alla växte med uppgifterna, jättekul var det.


Ytterligare ett vernissage på gång, det är på lördag när vi i Strängnäs Konstnärsakademi har utställning i Galleri Tassiriki. Det är en gammal byggnad med lågt i tak och därför är formatet begränsat till max 30x30 cm. Jag lämnade in tre akvareller med hundmotiv, varav ett är garanterat med - cirka 20 av medlemmarna lämnade in sina alster. Hängningsgruppen började sitt jobb redan idag.
Vi har öppet under helgerna t o m 16 maj och turas om att vakta utställningen.

  • Comments(0)//hundliv.tidernaskennel.se/#post57

Fullt upp!

hundar & måleriPosted by Inger Boström 2010-04-22 17:50:10
Nu har det blivit lite dåligt med bloggandet här. Douglas och jag är med i olika träningsgäng och -kurser, det är jättekul och Douglas är duktig. Han har lite lätt att gå upp i varv och jag har verkligen nytta av Anitas träningsråd - "vänd förväntan bakåt".
På lördag är det vernissage i Torshälla, där det är Konstsalong 2010 på Ebelingmuseet - det ska bli spännande.
Ja, sådär ser mitt liv ut: jobb, hundträning, måleri - allt är så roligt.
April har verkligen varit ombytlig vädermässigt i år - idag har det snöat stora, blöta flingor och det är ett par plusgrader.  • Comments(0)//hundliv.tidernaskennel.se/#post56

Påsktider

hundar & måleriPosted by Inger Boström 2010-04-02 14:49:47

Långfredag: växlande molnighet, cirka 7 plusgrader. Ulf hittar en kant med snö kvar och åker skidor med pointrarna, skaren bär för det mesta. Vincent är fortfarande en aning halt och får vila idag också. Går promenad med Douglas och vi har många små träningsstopp, då vi övar närsök, minnesmarkeringar, inkallning, stadga, ”vänd förväntan bakåt”, lugna avlämningar etc. Han är duktig och fokuserad och vi har det mycket trevligt.

Douglas markerar och vädrar plötsligt inåt skogen och där kommer en älgko med två kalvar travande bara 50 meter från oss, Douglas vänder direkt när jag kallar på honom och han får en boll som belöning. Tyvärr hann jag inte få fram kameran – det blev bara älgspår på bild.

Douglas drygt 15 månader. Älgspår i snön.


Tittade efter blåsippor, men det är bara små knoppar långt nere bland löven ännu.

Blåsipporna har inte kommit så långt än, mer värme behövs - men snart ...


Vi såg mängder av fåglar på sträck: flera hundra tranor och några rovfåglar som jag inte vet vad det var. Skogsduvorna har kommit i riklig mängd. Ulf såg en morkulla häromdagen.

Hundratals med tranor och andra flyttfåglar sträcker häröver dagligen nu. Härliga vårtecken.


Häromdagen hade vi påhälsning i trädgården av en stilig råbock med basthorn, han hoppade graciöst över staketet medan geten gick kvar utanför. Tog några bilder genom fönstret, sedan hoppade han ut igen. Hoppas att de inte upptäcker tulpanerna som är på väg upp, de är inhägnade så hundarna inte ska trampa ner dem, men det är knappast rådjurssäkert.

Stilig råbock hälsade på i trädgården - visst är han fin, men jag vill inte att han ska äta upp tulpanerna ...


Jag blev så jätteglad när jag läste att jag kommit med på jurybedömda konstsalongen på Ebelingmuséet i Torshälla, vernissage 24 april! Av 116 konstnärer som lämnat in verk blev 39 antagna. Det ska bli spännande.

Landskap, oljemålning.

Fortfarande är det mängder av fåglar kring fågelbordet, vi räknade häromdagen till 19 olika arter – bland annat stenknäck, bofink, grönsiska, domherre förutom alla de ”vanliga” sorterna.

Påskmat i all enkelhet - ägg, räkor & lite rom.

Vacker påskbukett - härliga vårfärger.

GLAD PÅSK!

/ Inger

  • Comments(0)//hundliv.tidernaskennel.se/#post54
Next »